Dieter Coppens geeft Maris Stella goed rapport omdat school stuk gazon liet verwilderen, met explosie aan insecten als resultaat

21 juli 2022

Verschenen in GVA op 29 juni 2022

Malle - Dieter Coppens, campagnepeter van de actie Bye Bye Gazon, trakteerde woensdag met frisco’s van boer Jef uit Zoersel in het Maris Stella Instituut in Oostmalle. De middelbare school liet tachtig vierkante meter gazon verruigen. De vijfdejaars met keuzevak ecologie ontdekten dat dat voldoende is om op insectensafari te kunnen.

Het Maris Stella Instituut is een campus met veel groen. De school heeft zelfs een vlindertuin. De tachtig vierkante meter verruigde gazon aan de fietsenrekken, waarover wat bloemenzaad werd gestrooid, is geen voetbalveld. “Maar het gaat niet om de oppervlakte”, zegt Els Beeckx die Bye Bye Gazon mee begeleidt. “Het gaat om de intentie. De school registreerde zich en gaf haar aantal meters in. Via een digitale loting kozen we een gelukkige.”

In mei - niet toevallig tijdens Maai Mei Niet - toog leerkracht aardrijkskunde Annick Abbeel met de vijfdejaars die het seminarie ecologie volgen met een speciale determineerapp op onderzoek. “We hadden een speciaal potje met vergrootglas mee”, legt Abbeel uit. “Het verbaasde ons hoeveel organismen we tussen het hoge gras konden ontdekken.”

Een grote narcisvlieg, hooiwagen, zevenstippelig lieveheersbeestje, een larf van een zevenstippelig lieveheersbeestje, een snorzweefvlieg, een gewone prachtwatervlieg, een akkerhommel, een blinde bij, een sprinkhaan: zonder het te beseffen leeft er nu een hele dierentuin achter de fietsenrekken. Jarne Stoops (16) uit Wechelderzande stond zelf paf van die zoologie. Hij vond het een heel interessant project.

Directeur Jef Otten en leerkracht Annick Abbeel ontvingen Dieter Coppens samen met schepen van milieu Wouter Patho (N-VA). Coppens was onder de indruk van de vlindertuin en blijkt heel populair in het Maris Stella Instituut, want achteraf wilden alle meisjes een selfie met hem.

Lees ook: