Waarom?

Ik doe mee

Waarom vaarwel zeggen tegen jouw strakke grasmat?

Door gazon te verticuteren, bespuiten, bekalken, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras. Gevolg : insecten, zoals vlinders en bijen, vinden er geen bloemen meer. Maar deze diertjes staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Moesten er geen insecten meer zijn, dan zouden wij er ook niet meer zijn. Door allerlei factoren is de hoeveelheid insecten in de voorbije tien jaar enorm afgenomen. We kunnen deze diertjes makkelijk helpen. Geef een stukje gazon terug aan de natuur… bijvoorbeeld één vierkante meter niet meer maaien… stel u voor: minder maaien, meer tijd voor aperitief en er vliegt al eens een vlinder voorbij !

Kijk wat onze gemeenten samen al gerealiseerd hebben

1332779
m² gazon verruigd
208,25
208,25
keer de oppervlakte van een voetbalveld verruigd
133277894
133277894
insecten een woonplaats gegeven

Wie loopt op kop?

Ranst

Totale m²:
27,115
Doe mee!

Malle

Totale m²:
22,754
Doe mee!

Zandhoven

Totale m²:
14,847
Doe mee!

Schilde

Totale m²:
33,660
Doe mee!

Brecht

Totale m²:
35,466
Doe mee!

Zoersel

Totale m²:
366,332
Doe mee!

Laat jouw gemeente koploper worden!

Doe mee via onderstaande knop, selecteer jouw gemeente en vul in hoeveel m² jij verruigd.
Succes!
Doe mee!

Je berm opfleuren? Wij helpen graag een handje!

Wist je dat je niet alleen je tuin maar ook de berm voor je deur deels kan laten verruigen? Deze berm is openbaar terrein – de gemeente staat in voor het tweejaarlijkse onderhoud –, maar het staat je natuurlijk vrij om jouw stukje berm een fleurige natuurboost te geven.

Wat kan jij doen voor een berm vol biodiversiteit?

  • Maai één strook naast de rijbaan en laat de rest van het gras groeien. Het zal niet lang duren voor de eerste wilde bloemen komen piepen.
  • Stapje verder? Zaai jouw stukje berm in met inheemse en biologische bloemzaadmengsels en stop in het najaar biologische bloembollen in de grond.

Laat iedereen weten dat jij een trotse bermbooster bent met onze toffe bermbordjes. Zo weten de mensen van de bermbeheerdienst dat ze jouw stukje niet hoeven te maaien, en wie weet inspireer je er ook andere inwoners mee! Vraag twee gratis bermbordjes aan, voor elke zijde van de berm één. Bermbordjes kan je hier heel eenvoudig aanvragen.

Doe het vandaag nog, zo dekken we samen een gigantisch bijenbuffet.

Aanvraag bermbordjes

Laat het gras maar groeien

Dieter Coppens, Zoerselaar en gepassioneerd natuurliefhebber, ondersteunt onze Bye Bye Gazon-campagne en geeft jou tips om uw strakke gazon vaarwel te zeggen. De boodschap van de campagne is dan ook duidelijk: laat het gras (en de bloemen, bomen en struiken) maar groeien!

Benieuwd wat Dieter allemaal te vertellen heeft? Lees dan hier snel verder en kom alles te weten over de Bye Bye Gazon-campagne!

En alsof dat nog niet genoeg is, post Dieter hier de volgende weken filmpjes met tips om je tuin bijenvriendelijker te maken. Hou deze pagina dus zeker in de gaten!

Ik doe meei