#laat ze liggen

Plantenbooster

Gratis bladcompost en bodemverbeteraar maken? Zo gebeurd!
Met de winter voor de deur, vallen de laatste prachtige bladeren van de bomen. In plaats van ze af te voeren naar het containerpark of naar een bladkorf in je straat, kan je er zelf bladcompost of potgrond van maken. Dat is heel eenvoudig en het kost je niks. Je hoeft er zelfs geen composthoop voor te hebben (maar het mag wel). Hieronder legt Dieter uit hoe je jouw bladgoud omzet in waardevolle compostaarde.
‘Wie door het bos wandelt, heeft vast al opgemerkt hoe veerkrachtig en vochtig de grond onder de bomen is. Dat komt door de jarenlange compostering van bladeren: bomen creëren hun eigen bladcompost! Hoewel het niet veel voedingsstoffen bevat, is bladcompost wel een uitstekende bodemverbeteraar. Het duurt negen maanden tot twee jaar voor zo’n afgevallen blad vanzelf verandert in organische potgrond... Magisch, toch?’

Jij kan dus zélf ook deze plantenbooster maken. Het is supersimpel, ik leg het even uit:

  1. Verzamel afgevallen bladeren en besproei ze als ze droog zijn.
  2. Doe de bladerhoop in een grote vuilniszak en druk stevig aan.
  3. Maak onderin de zak een paar gaten zodat er zuurstof bij kan.
  4. Zet de zak op een schaduwrijke plek in je tuin. Na ongeveer een jaar kan je jouw home made bladcompost gebruiken als bodemverbeteraar.
  5. Wie het geduld heeft om nog een jaartje te wachten, krijgt bladcompost die fijn genoeg is om bij jonge planten te strooien.

Tips:

  1. Heb je niet voldoende bladeren in je eigen tuin? Schep ze dan gerust uit de bladkorven in je gemeente. In deze tijd van het jaar staan ze her en der in straten waar bomen groeien. Zo help je ook het personeel van de groendienst, want dan hebben zij minder werk.
  2. De bladeren bewaren in een zelfgemaakte bladkorf? Dat kan ook! Gewoon een vierkant afbakenen in je tuin door vier palen in de grond te slaan, er kippengaas omheen te spannen en klaar.
  3. Bladeren in je plantenborders, onder de haag of bomen laat je beter liggen. Daar vormen ze, samen met ander organisch materiaal, immers vanzelf al een waardevolle laag die de bodemkwaliteit verbetert en de groei van de planten bevordert. Bovendien stimuleert het bladgoud daar het bodemleven en krijg je zo broodnodige, beschutte plekjes voor egels en andere kleine dieren. Tot slot vormen de vele insecten en regenwormen in deze laag ook een voedselparadijs voor heel wat vogels.
  4. Om bladcompost te maken, kan je elk soort blad gebruiken. Weet wel dat sommige bladeren beter verteerd worden dan andere. Zo worden blaadjes van appel, peer, linde, wilg, vlier, robinia, es en populier snel afgebroken, terwijl de bladeren van beuk, eik, walnoot en plataan wat meer tijd nodig hebben.