Zes gemeenten uit de Voorkempen roepen op het gras te laten groeien: “Geweldige boost voor biodiversiteit”

21 juli 2022

Verschenen in HLN Op 22 april 2022

Bij de eerste campagne werden bijna negen voetbalvelden aan gazon verruigd. “Zes gemeenten zetten nu hun schouders mee onder de nieuwe campagne. Dat gaat een geweldige boost geven aan de biodiversiteit. Laat het gras maar groeien!”, aldus Coppens. 

Bermbordjes

Inwoners kunnen via www.byebyegazon.be/voorkempen het aantal verruigde meters gazon in hun tuin ingeven. De teller geeft dan aan hoeveel vierkante meters er verruigd zijn, hoeveel voetbalvelden dat zijn én aan hoeveel insecten er een huis wordt gegeven. Ook bermen spelen een belangrijke rol. Er kunnen gratis bermbordjes besteld worden met de boodschap ‘niet maaien aub’. “Als iedereen in Vlaanderen één vierkante meter laat verruigen, verdubbelen we de oppervlakte aan Vlaams natuurgebied”, aldus Coppens. “De wereld veranderen begint in uw eigen tuin.”

Stap dichter bij klimaatneutraliteit 

De gemeenten zetten de campagne extra kracht bij door het bijencharter te ondertekenen. Zo beloven ze meer in te zetten op biodiversiteit. In elke gemeente worden verschillende initiatieven genomen om het gras, de bloemen, bomen en struiken te laten groeien. “Het gemeentebestuur van Zoersel laat net als vorig jaar weer heel wat openbare velden en bermen verruigen. Onder andere de tuin van de pastorij in Zoersel, verschillende grasvelden aan het gemeentehuis, de Dwergenbergen en het Dwergenbos staan op de planning”, aldus Danny Van de Velde (N-VA), Zoersels schepen voor Openbaar Groen. “Alle scholen doen mee en ook de bedrijven dragen hun steentje bij. Dat alles brengt iedere gemeente weer een stap dichter bij een klimaatneutrale organisatie”, aldus Zoersels milieuschepen Marc De Cordt (Groen). 

Wie een ingeving nodig heeft, is meer dan welkom op de gratis inspiratieavond ‘meer natuur in uw eigen tuin’ op dinsdagavond 17 mei om 17.30 uur in de Kapel van het gemeentehuis in Zoersel. Bye Bye Gazon-oprichter Louis De Jager en ervaren ecoloog Jan Van den Berghe laten bedrijven en inwoners zien dat een tuin een paradijs kan zijn voor mens, maar ook voor plant en dier. Inschrijven via www.blenders.typeform.com/byebyegazon

Lees ook: