Bye Bye Gazon levert derdeklassers ‘De Grasspriet’ ijsjes en babbel met Dieter Coppens op

30 juni 2023

Verschenen in HLN op 26 juni 2023

Basisschool ‘De Grasspriet’ in Mere heeft zijn naam niet gestolen. Met heel wat groen en een prachtige speelweide is gras een vast gegeven op de school. De actie ‘Bye Bye Gazon’ was de school dan ook op het lijf geschreven.

Geïnspireerd of in de voetsporen van ‘Maai Mei Niet’ gaat ‘Bye Bye Gazon’ nog veel verder. Bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen in hun tuin één vierkante meter gras ongemoeid laten. “Dat helpt om de tuinen natuurlijker te houden, want langer gras en wildere tuinen lokken veel meer soortgen en planten naar je tuin. Tegelijk wordt je tuin er ook veel hittebestendiger door”, vertelt peter van de actie Dieter Coppens, presentator van onder meer ‘Down the Road’.

Met het idee dat 10.000 deelnemers meteen voor 10.000 extra vierkante meters natuurlijke tuin zorgen, werd de oproep breed gelanceerd. En zo werd hij ook opgepikt door meerdere scholen. “In Erpe-Mere werd de actie gesteund door De Grasspriet in Mere, Schatteneiland in Burst en De Weide in Erpe”, vertelt Duurzaamheidsambtenaar Joke Wille. Vijf scholen werden maaidag voor hun deelname uitgenodigd voor een videocall met Dieter Coppens.

Een eer die de leerlingen van de leerlingen van het derde leerjaar van De Grasspriet bij meester Joris te beurt viel. Gedurende tien minuutjes vertelden de leerlingen over de aanpak van hun school en konden ze ook vragen stellen aan Dieter. Daardoor weten de kinderen nu dat Dieter niet de broer is van Staf Coppens en dat hij dichtbij Westmalle woont.

 

 

Dieter werd op zijn beurt geïnformeerd over de plannen van de school, want naast de niet gemaaide weide achteraan de school staat daar nog meer te gebeuren. Zo worden er binnenkort heel wat bomen aangeplant achter het gebouw van Kladder en speelplein Tweeper. Verder zal er dankzij de gemeente Erpe-Mere en Colruyt ook nog een bloemenweide ingezaaid worden. “Want op De Grasspriet doen we alles om onze kinderen een natuurlijke speelomgeving te geven terwijl we wat graag de toekomst van de natuur veiligstellen”, vertelt directeur Griet De Smet.

De inspanningen van de school en de leerlingen leverde naast de gezellige babbel met Dieter Coppens de derdeklassers nog een smakelijk ijsje op. Daarvoor wandelden ze ’s middags nog tot aan Hoeve Van Den Bossche in Aaigem.

Lees ook: