Klas 5 B van Antoniusschool wint videocall met Dieter Coppens omdat ze gras laat groeien

28 juni 2023

Verschenen in het Nieuwsblad op 26 juni 2023

De leerlingen van 5B van de Antoniusschool in Sint-Antonius (Zoersel) wonnen net als vier andere klassen een videocall met Dieter Coppens in het kader van de actie Bye Bye Gazon. Omdat er op de speelplaats weinig vrije ruimte is, lieten ze een stuk gras groeien in de tuin van de pastorij, vlakbij het Teunisplein. Het werd een gezellige babbel waarbij Dieter ook zijn vakantieplannen onthulde.

Bye Bye Gazon ontkiemde drie jaar geleden in Dieter Coppens’ thuisbasis Zoersel. In 2022 sloten zich nog vijf extra gemeenten uit de Voorkempen aan. Dit jaar doen er zelfs al vijftien gemeenten uit heel Vlaanderen mee. Ook de scholen uit die gemeenten worden aangemoedigd om een stukje speelplaats of een grasperk in de buurt minder te maaien om bloemen meer kansen te geven, wat de insecten en bestuiving ten goede komt. Uit de deelnemende klassen werden vijf winnaars gekozen, die een lekker ijsje en een gesprek met Bye Bye Gazon-ambassadeur Dieter Coppens wonnen. Het ging om scholen uit Erpe-Mere, Zwevegem, Boechout, Ranst en Sint-Antonius (Zoersel). Omdat het voor Dieter Coppens al een hele afstand zou zijn om overal persoonlijk langs te gaan, verliep de meet&greet via videocall.

Het vijfde leerjaar B van juf Annelies Tax van de Antoniusschool in Sint-Antonius mocht maandagmorgend Dieter Coppens een kwartier lang de kleren van het lijf vragen. Hun eerste vraag: Waarom kom je niet langs, want je woont zo dichtbij? Dieter Coppens beloofde volgende keer op de fiets te springen, want Sint-Antonius is inderdaad wel vlakbij.
De ambassadeur wou weten wat er in hun ongemaaid grasperk groeide. Bleek dat de bloemen nog wat tijd moeten krijgen, maar dat er toch al heel wat bijen en vlinders rondzoemen en fladderen. De leerlingen waren goed op de hoogte dat bijen nodig zijn voor de bestuiving. Ze vertelden ook dat ze als klasuitstap het windmolenpark van Zoersel hadden bezocht, wat Dieter Coppens erg interesseerde. Hij wou weten hoe zo’n windturbine er vanbinnen uitziet. “Er staat een lift in en er hangen veel draden. En er is ook een trap voor als de lift niet werkt”, wist een jongetje. Als ze volgende keer met de school nog eens de twee windturbines van Zoersel bezoeken wil Coppens graag mee.

Na de klimaatvragen mochten ze nog naar de vakantieplannen van Dieter Coppens polsen. Blijkt dat de presentator een week met zijn zoon naar de Ardennen gaat, een week met het gezin gaat golfsurfen en van plan is om veel in het Zoerselbos te wandelen. Hij bereidt een boek voor over het Zoerselbos doorheen alle seizoenen waarin ook natuurgids Linda opduikt. “Ik neem zelf de foto’s, en heb al een havik, reeën en zondag nog een mooie libelle kunnen fotograferen”, vertelde Coppens. “Hoog op mijn wishlist staat nu nog de vos. Die heeft mij al gevonden, want hij eet al mijn kippen op, maar ik heb de vos nog niet kunnen fotograferen.”

Een bemoedigende vaststelling: op de vraag welke ouders minder hun gazon hebben gemaaid om meer biotoopjes voor gevleugelde vrienden en kriebelbeestjes te creëren, gingen bijna alle handen in de lucht. “Allemaal stapstenen om gazons terug te geven aan de natuur”, zei een contente Coppens.

Lees ook: