Dieter Coppens trapt actie #ByeByeGazon op gang in Houthalen-Helchteren

19 april 2024

Verschenen in VRT NWS op 18 april 2024

TV-maker Dieter Coppens heeft de actie #ByeByeGazon op gang getrapt in het gemeentehuis van Houthalen-Helchteren. De actie moedigt iedereen aan om het gras in eigen tuin wat minder te maaien, om zo de biodiversiteit te bevorderen. Dat is goed voor insecten zoals bijen en vlinders die bloemen nodig hebben om te overleven. In Limburg nemen naast Houthalen-Helchteren ook de gemeentes Heusden-Zolder en Beringen deel aan de campagne.

Veel Vlamingen zijn verknocht aan een strak gazon. Maar zo’n kort gras heeft erg weinig te bieden aan bijen, hommels en vlinders. De insecten hebben het daarom steeds moeilijker om te overleven. Nochtans zijn ze net enorm belangrijk voor een goede biodiversiteit. De campagne #ByeByeGazon vraagt de Vlaming daarom een deel van hun gazon om te toveren tot een paradijs voor de insecten.

“Een strakke, groene pelouse zit ingebakken in de Vlaamse cultuur”, vertelt ambassadeur van de actie Dieter Coppens. “Met deze campagne willen we daarvan afstappen, want dat is helemaal niet nodig. Mensen denken vaak dat een bloementuin slordig is of er verwilderd uitziet, maar een bloemenweide kan perfect hand in hand gaan met een tuin die verder mooi strak gemaaid is”, klinkt het.

Dieter Coppens gaf vanochtend in ‘Goeiemorgen Morgen!’ al zijn visie over gras: “Een gazon is zo dood als beton”.

Dieter Coppens: “Dat is natuurlijk overdreven, maar op het vlak van natuurwaarden biedt gras maar erg weinig. Een gazon is waterdoorlatend, dus dat is sowieso beter dan beton, maar verder komt het aardig in de buurt van beton. Ook typisch voor Vlaanderen zijn de kiezeltuinen, want die zijn proper en ordelijk. Maar tegelijkertijd zijn ze vooral ook doods. Dus net daar moeten we van afstappen.”

“Eigenlijk zijn het zotte cijfers hoor. Als in iedere tuin slechts 1 vierkante meter aan bloemen gezaaid wordt, betekent dat al een verdubbeling van de totale oppervlakte aan natuurgebied in Vlaanderen. Alle tuinen in Vlaanderen samen zijn het grootste natuurgebied dat we hebben. Dus laat ons daar vooral meer leven instoppen, zodat we de biodiversiteit een boost kunnen geven”, vervolgt Dieter Coppens.

Lees ook: