Bye Bye Gazon geeft insecten meer ruimte op openbaar domein: “Ook inwoners kunnen meedoen”

18 april 2024

Verschenen in Het Nieuwsblad op 17 april 2024

Het lokaal bestuur van Beerse doet net als 21 andere Vlaamse gemeenten mee aan Bye Bye Gazon. Dat is een campagne om een deel van het gazon om te toveren tot een paradijs voor insecten. Ook op het openbaar domein van Beerse wordt Bye Bye Gazon heel zichtbaar. En alle inwoners kunnen hun steentje bijdragen.

De diensten Milieu en Groen & Wegen van Beerse slaan de handen in elkaar om voor de eerste keer deel te nemen aan Bye Bye Gazon. Op vooraf geselecteerde zones op het openbaar domein in parken, scholen en begraafplaatsen worden de bermen iets anders beheerd, zodat meer bloemen verschijnen. Hier kunnen insecten eten en schuilen.

“We regelen de maaihoogte van het gras op zo’n manier dat het er nog steeds keurig uitziet, terwijl er minder zonlicht op de bodem komt. Dit vermindert de verdamping van water en houdt het gras groener”, zegt Dirk Peeters, ploegbaas bij Groen en Wegen in Beerse.

De frequentie van het maaien varieert afhankelijk van de locatie, variërend van twee tot meerdere keren per jaar, afhankelijk van de functie van het terrein en de aanwezige plantensoorten. Momenteel wordt er gemaaid met een mulchmaaier, zonder afvoer. “Voor de specifieke stroken waar we het maaibeheer aanpassen binnen dit project, zullen we maaien met een afvoer”, vertelt Dirk Peeters.

Leerlingen

Niet alleen de diensten Milieu en Groen & Wegen doen actief mee. Ook Giblo, de school voor buitengewoon onderwijs in Beerse, zet de schouders onder het project. De leerlingen van de school werken per klas aan het thema en knutselen zaadbommen waarmee ze het grasveld op school bombarderen met groen en bloemetjes.

“Met de campagne Bye Bye Gazon willen we Beersenaren oproepen om een vierkante meter in de tuin niet meer af te rijden” zegt Isabelle Druyts (CDE-Vlim.be), schepen van Omgeving in Beerse. “Ook mensen met een balkon of terras kunnen hun steentje bijdragen door inventief aan de slag te gaan met speciale voederbakjes en waterschaaltjes of eerder te gaan voor plantenbakken met meerjarige, inheemse bijenplanten.”

Het lokaal bestuur beloont acht inwoners die meedoen aan Bye Bye Gazon met een insectenhotel.

Lees ook: