Tover uw gazon eens om tot écht groen: ‘Een strak gazon is zo dood als beton’

18 april 2024

Verschenen in VRT NWS op 17 april

Campagne Bye Bye Gazon afgetrapt in Zwevegem: "Iedereen zou 1 vierkante meter in zijn tuin niet mogen maaien"

In Zwevegem is het startschot gegeven van de campagne Bye Bye Gazon. Het is een oproep om minder vaak het gras te maaien, zodat er meer bloemen kunnen groeien. Dat is goed voor de bijen en vlinders, want zij zorgen voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven.

De tuin bespuiten, bekalken, bemesten, verticuteren en maaien zorgt ervoor dat er alleen nog maar gras groeit. Daardoor kunnen insecten zoals bijen en vlinders geen bloemen meer vinden. En dat is problematisch, gezien die insecten zorgen voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven.

In West-Vlaanderen zijn er 6 gemeenten die het charter Bye Bye Gazon ondertekenen: Brugge, Veurne, Wevelgem, Avelgem, Deerlijk en Zwevegem. Dat gebeurde deze ochtend in aanwezigheid van televisiemaker Dieter Coppens in het gemeentehuis in Zwevegem. Hij is peter van de campagne.

"Het is de bedoeling dat de gemeenten hun openbare ruimtes anders gaan maaien, dat het niet altijd kort gemaaid wordt", zegt Dieter Coppens. "Zo krijgen bloemen een kans om te groeien. Toen ik naar hier reed, zag ik heel mooie bloemetjes in de bermen. Hier in Zwevegem zijn ze goed bezig. Bijvoorbeeld naast het gemeentehuis, die bloemenweides, heel mooi aangelegd."

Zelf minder maaien

Het gaat niet alleen over steden en gemeenten, het is ook de bedoeling dat zoveel mogelijk burgers meedoen. "Als je in je eigen tuin 1 vierkante meter bloemetjes laat groeien, dan maakt dat al een immens verschil. Als iedereen dat in zijn tuin zou doen, dan verdubbelen we de oppervlakte aan natuurgebied in Vlaanderen."

"We hebben heel wat natuurgebieden die uit elkaar liggen, die zijn versnipperd. Onze tuinen kunnen een soort van link maken, zodat insecten en vogels hun weg vinden doorheen die tuinen naar het volgende natuurgebied."

Lees ook: