Dieter Coppens beloont Zandhovenaars die hun herfstblaadjes lieten liggen met hark

31 januari 2024

Verschenen in GVA op 29 januari 2024

Zandhoven
 - 
Veertien Zandhovense gezinnen kregen in het gemeentehuis een bladhark uitgereikt door Dieter Coppens himself. Als campagnegezicht van de #LaatZeLiggen-campagne, een onderdeel van Bye Bye Gazon, beloonde hij zo inwoners die hun herfstblaren in de tuin lieten liggen. Een kleine daad met groot resultaat.

Veertien Zandhovenaars hadden zich geregistreerd op #LaatZeLiggen, maar in realiteit waren er veel meer mensen die hun blaren liet liggen. En dat is goed, want de bladblazer is niet alleen irritant van geluid, maar ook schadelijk voor je tuinleven.
“Je blaast de bladeren en meteen ook alle nuttige kriebelbeestjes weg”, legt Dieter Coppens uit. “Een hark is nog niet zo’n gekke prijs, want het is ook nuttig om je bladeren op je borders of onder de haag te harken, waar ze als voeding de bodem verrijken.”

Aan alle cadeauharken hing een bedankkaartje van Dieter Coppens met ‘hark-elijk dank!’ op. “Door bladeren te laten liggen, creëer je perfecte scharrelplaatsen voor vogels en egels, die er wormen, insecten en beschutting vinden”, zegt Dieter nog.

Stefan Van Robbroeck, bekend van café Graan in Pulderbos aan de windmolen, liet thuis ook heel bewust zijn blaren liggen.
“We hebben wel wat bomen en hagen in onze tuin”, vertelt Stefan, terwijl dochter Pien (2,5) die bladhark direct als een tof speeltuig ontdekte. “Je merkt dat zo’n blaren echt zuurstof aan je tuin geven.”

Dave en Helena Frans-Hameeuw ruilden samen met dochters Sam (6) en Robine (4) Kontich in voor het groenere Pulle. “Van Helena moest ik altijd de blaren ruimen”, lacht Dave. “Tot ik haar op het spoor van de #laatzeliggen-campagne bracht. Alleen op de paadjes hark ik nu nog.”

Kastaar

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) feliciteerde Coppens eerst met zijn Kastaar die hij zaterdag voor Down the Road won. Charlotte uit Pulderbos deed daar ooit aan mee.

Hoe het met het Coppens’ Bos in Pulderbos is gesteld dat Dieter aanplantte? “Door het droge jaar dat na de aanplant volgde, zijn er wat boompjes gesneuveld. Maar je ziet hoe de natuur zich herstelt. Dankzij de afrastering had ik geen last van wildvraat. Ik ben nog altijd heel blij met mijn bos.”

Aan ‘Laat ze liggen’ deden 21 gemeentes uit heel Vlaanderen mee, waaronder dus Zandhoven.

 

Lees ook: