Verschenen in GVA op 22 april 2022
Zoersel, regio - In navolging van Zoersel, roepen nu ook Brecht, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven alle inwoners op om hun gras te laten groeien en zo bloemen en struiken kansen te geven. Zoerselaar Dieter Coppens vindt het geweldig dat vrijdag de burgemeesters of milieuschepenen van zes gemeenten uit de Voorkempen het charter kwamen ondertekenen. “Een kort gazon is zo dood als beton”, zegt de presentator, die ook wist te melden dat zijn Coppens Bos in Pulderbos goed in de was is. “Ik ben gisteren nog gaan kijken en de blaadjes groeien goed.”
Een oproep tot wat meer luiheid en minder slaaf zijn van je eigen tuin: wie kan daar tegen zijn? De actie Bye Bye Gazon om de tuin te laten verruigen en alleen gras te maaien waar de kinderen spelen of een zithoek is, leverde vorig jaar negen voetbalvelden natuurwinst in Zoersel op. “Inwoners konden het aantal vierkante meters dat ze niet meer maaiden ingeven op een teller”, legt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) uit. “Je zal altijd tegenkanting krijgen bij zo’n actie als Bye Bye Gazon. Sommige mensen vinden alleen gemillimeterd groen ‘proper’. Wat voor de ene bloemen zijn, is voor de andere onkruid. Maar de natuurwinst is heel groot. Op de plaats waar ik mijn auto altijd parkeer, schoot spontaan een orchidee op.”
Dieter Coppens was vorig jaar in Zoersel mee de trekker van Bye Bye Gazon en is blij dat Brecht, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven nu ook meedoen. “Hier leen ik graag mijn bekende kop voor. Alleen al voor de insecten, die de basis voor ons leven vormen, is dit een boost. Al die kleine verruigde stukjes vormen stapstenen zodat ze van de ene tuin naar de andere kunnen vliegen. Een korte gazon is zo dood als beton.”
Inwoners die niet willen dat hun berm gemaaid wordt, kunnen gratis een bordje halen bij de gemeente met de boodschap ‘Dit is een bijenbuffet, bedankt om niet te maaien’. “Eigenlijk was omgekeerd nog beter geweest”, vindt Coppens. “Dat de mensen die willen dat hun berm nog gemaaid wordt, een bordje moeten gaan halen bij de gemeente.”
Els Beeckx, klimaatambtenaar van Zoersel, wijst samen met Dieter op het belang van biologisch geteelde bloemen. “Bloembollen die met pesticiden werden opgekweekt geven nog drie jaar gif af aan insecten, weten wij via de Zoerselse Bijenraad. Via Plantencenter Mampay in Viersel konden wij speciaal biologisch geteelde bloembollen kopen.”
Coppens vraagt ook dat de inwoners minder zouden ‘spuiten’. “De reclamefolders waarin zogenaamd ‘perfecte’ gazonnetjes worden aangeprezen vallen in de brievenbussen, met de uitleg met wat je ze moet bemesten en spuiten. Niet spuiten, want dat is nefast voor de biodiversiteit!”
Beeckx hoopt dat de Zoerselse Bijenraad samen de krachten gaat bundelen met Zandhoven Natuurlijk en Oerbloemen uit Ranst om de boodschap verder te verspreiden.
Elke gemeente heeft al haar goede voornemens. Zo wil Ranst weer heel wat openbare velden en bermen met bloemenmengsels inzaaien. Op 22 mei organiseert gemeente Ranst het evenement ‘Tof in mijnen Hof!’ om inwoners enthousiast te maken hun tuin of terras biodiverser in te richten.
Zandhoven wil in elke deelgemeente een stuk dat nu nog gazon is laten groeien plus een aantal randen van speelpleinen laten verwilderen. Ook het Dorpspark Massenhoven achter de wadi zal niet meer gemaaid worden.
Onder het motto ‘elke vierkante meter telt’ kunnen de inwoners van de zes gemeenten het aantal verruigde meters in hun tuin ingeven op www.byebyegazon.be/voorkempen. De teller geeft aan hoeveel vierkante meters dat zijn, hoeveel voetbalvelden én aan hoeveel insecten er een thuis wordt gegeven.
Hoe het intussen met het Coppens Bos, de 1.500 jonge boompjes die hij in februari aan de Voort in Pulderbos aanplantte, zit? “Ik ben er gisteren nog geweest, en alles staat al mooi in blad”, zegt Dieter. Volgens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven heeft dat Coppens Bos zelfs aantrek van toeristen. “Veel mensen vragen de weg er naartoe en wandelen effectief dat pad helemaal af”, stelde de burgemeester zelf al vast.