Oprichter Bye Bye Gazon reageert: “Ik snap Jefs angst, maar vijand is niet het onkruidzaad”

21 juli 2022

Verschenen in GVA op 5 mei 2022

Zandhoven – Op de gemeenteraad in Zandhoven klonk vorige donderdag kritiek vanuit de eigen meerderheidspartij CD&V tegen het ondertekenen van het charter Bye Bye Gazon om het gras en de bermen te laten groeien. Louis De Jaeger uit Ieper, auteur en bedenker van de acties Bye Bye Gras en Bye Bye Gazon, vernam de kritiek en wil graag dingen verduidelijken. “Wie voor Bye Bye Gazon is, is ook voor de landbouw”, stelt hij.

De opvallende tussenkomst van gemeenteraadslid Jef Oorts in Zandhoven vorige week, heeft intussen Ieper bereikt. Oorts, verkozene voor CD&V in Zandhoven dat daar de absolute meerderheid heeft, onthield zich bij de stemming over het charter dat de gemeente Zandhoven samen met vijf andere gemeenten uit de Voorkempen in Zoersel ondertekende voor Bye Bye Gazon. Boegbeeld van de campagne Dieter Coppens motiveert inwoners hierbij om de tuin te laten verruigen en minder te maaien om zo de biodiversiteit te stimuleren. In het gemeentehuis kunnen burgers een bordje ophalen om in de berm te zetten als ze willen dat hun berm niet meer gemaaid wordt. Jef Oorts legde uit dat hij deze actie niet kan steunen, uit respect voor zijn voorouders, landbouwers, die volgens hem keihard gewerkt hebben om het onkruid uit hun velden te houden. “En nu gaan we alles zomaar in het zaad laten schieten en laten uitwaaieren over alle akkers”, zei hij.

Vanuit de inwoners kwamen er al veel enthousiaste reacties in Zoersel, Brecht, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven. “Eindelijk wat meer kleur”, klinkt het. Toch beseft ook Louis De Jaeger dat Jef Oorts (CD&V) niet alleen staat met zijn angst en dat zeker bij zijn generatie, maar ook bij de jongere generatie, deze gevoelens leven. Een vrees die volgens Bye Bye Gazon-oprichter en landbouwauteur Louis De Jaeger onterecht is.

Agro-ecologie

“De landbouw komt de laatste jaren enorm onder druk te staan door het veranderende klimaat. Een extreme droogte dreigt ook dit jaar oogsten te doen mislukken. De druk door ziektes en plagen maakt dit fenomeen niet eenvoudiger. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties is de enige manier om onze landbouw te redden, in te zetten op meer biodiversiteit. Dit vertaalt zich naar een landbouwvorm die men agro-ecologie noemt”, reageert De Jaeger op de valse noot vanuit Zandhoven.

Bloemenstroken

“Om ziektedruk, water-, plaag- en erosieproblemen tegen te gaan in de landbouw zullen landbouwers genoodzaakt zijn om bloemenstroken te zaaien tussen hun gewassen. Die stroken zijn de huizen van miljoenen insecten die de natuurlijke vijanden zijn voor plaagdieren uit de landbouw. Ik snap de schrik van Jef, maar de echte vijand is hier niet het onkruidzaad”, zegt De Jaeger.

“Het integreren van bloemenstroken begint geleidelijk aan ingeburgerd te geraken bij boeren, maar het is logisch dat nog niet iedere boer hier klaar voor is. In het laatste geval mag de boer net dankbaar zijn dat gemeentes en burgers hun taak van ‘biodiversiteitscreators’ overnemen. We moeten blijven onthouden dat we allemaal hetzelfde willen: een mooi landschap, productieve landbouwvelden en een goed inkomen voor de boer. En dat de sleutel ligt in samenwerken, niet in het neerhalen van levensnoodzakelijke campagnes vanwege oude denkpatronen”, stelt De Jaeger.

Lees ook: