Sinds wij meedoen aan de campagne en Dieter Coppens zijn boodschap uitdraagt in onze gemeente, zijn de bermen en tuinen opvallend kleurrijker, levendiger en boeiender. Dit is een voorbeeld van een heel positieve en toegankelijke LEKP-actie onder de werf ‘vergroenen’ waar burgers zich heel vlot bij laten betrekken.
De boodschap die we uitdragen met #ByeByeGazon is broodnodig en daarom zet ik er graag mijn schouders mee onder. We begonnen heel klein, maar gelukkig begrijpen steeds meer gemeentes het enorme belang van lokale biodiversiteit. Elk jaar stijgt dan ook het aantal gemeentes dat intekent op deze campagne. Fantastisch! De boodschap die we uitdragen is eenvoudig en bereikt daardoor veel mensen: als elke Vlaming met een tuin één vierkante meter gras laat groeien en zijn zo meer leven stopt in zijn gazon, verdubbelen we het natuurgebied in Vlaanderen! Dat stukje natuurlijke tuin kan perfect hand in hand gaan met een tuin die voor een deel ook strak gemaaid is. Een kleine boodschap die een groot verschil maakt voor elke inwoner.
Een erg fijne en verbindende actie waarbij groendienst, burgers én schoolkinderen worden betrokken en samenwerken. Zo ontstaat er spontaan een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid. Schoolkinderen enthousiasmeren hun ouders om mee te doen. Dat lukt vaak, omdat dit een erg laagdrempelige, kleurrijke campagne is. Bovendien is de actie goed gedocumenteerd, op maat van onze gemeente, met leuke filmpjes en inspirerend beeldmateriaal. Alles wordt kant-en-klaar aangeleverd en wij hoeven enkel uit te voeren!
We nemen al enkele jaren deel aan Maai Mei Niet, en maaiden het gras in de maand mei dus al niet meer. Sinds we ook meedoen aan #ByeByeGazon trekken we de lijn door en beheren we ons gemeentelijk groenpatrimonium nu het hele jaar rond volgens het principe van #ByeByeGazon. De campagne met Dieter Coppens en het bijhorende campagnemateriaal dat er erg goed uitziet, zorgt ervoor dat het draagvlak bij de burgers aanzienlijk groeit!
Het is leuk om te zien hoe enthousiast mensen worden van de campagne met Dieter Coppens. #ByeByeGazon staat voor mij voor een toffe campagne die zeer toegankelijk is voor iedereen. Te niche of een hoog geitenwollensokkengehalte? Integendeel, wij bereiken er een enorm breed publiek mee! Bovendien vind ik het campagnemateriaal en het communicatieplan dat je krijgt als je intekent, heel goed gedaan: kant-en-klaar en ready to use! En dat je je aantal vierkante meters langer gras kan ingeven op de digitale teller van de gemeente, is ook echt héél fijn. Het moedigt mensen aan om te zien hoeveel insecten er telkens bijkomen. Daarbij nog de vertaalslag naar het aantal voetbalvelden: tof gedaan!
Eerst plaatsen wij de bordjes van MaaiMeiNiet, en vanaf juni sieren de vrolijke bijenbordjes van #ByeByeGazon onze openbare ruimte. Door beide acties te combineren, sensibiliseren we onze inwoners nog meer! Dieter creëert een fijne vibe en hij bereikt met zijn campagneboodschap veel mensen. Het communicatiepakket dat we elk jaar ontvangen is erg uitgebreid en ook de scholen worden op een toffe manier betrokken, fijn!
De campagne #ByeByeGazon is erg laagdrempelig en – ook niet onbelangrijk voor een kleine gemeente – budgetvriendelijk. Het is niet evident om mensen in beweging te krijgen, maar het gezicht van Dieter Coppens en jaarlijkse herhaling helpen ons daarbij. Naast MaaiMeiNiet zetten wij #ByeByeGazon extra in de kijker om iedereen aan te moedigen zoveel mogelijk deel te nemen, niet alleen in mei maar het jaar rond.
Niet maaien zien mensen soms als een moeilijke opdracht. Met deze campagne proberen wij de mensen te overtuigen om hun gazon, of een deel ervan, een tijdje met rust te laten. Argumenten zijn er genoeg.
Als school dragen wij graag mee de boodschap van deze campagne uit. Scholen vormen het middenveld tussen gezin en maatschappij. Zij kunnen dienen als ideaal medium voor de bewustwording en om – letterlijk en figuurlijk – zaadjes te planten bij jonge mensen. Vanuit de school sporen wij iedereen graag aan om deel te nemen aan dit waardevolle initiatief. We hopen zo onze studenten belangrijke ecologische attitudes bij te brengen.